Aankomst Monte de Gozo-Santiago

Aankomst Monte de Gozo-Santiago

dinsdag 27 juli 2010

Estella - Ayegui - Sto. Domingo de la Calzada: 125 km

Etappe 10: Dinsdag 27 juli 2010: Estella - Santo Domingo de la Calzada.
Afstand: 125 km.  Totale gereden afstand: 1.703 km.
Vandaag zijn we overgeschakeld op het Spaanse ritme. Dit betekent dat het ontbijt een uurtje later kan genomen worden en het avondeten niet voor 21.00 geserveerd wordt. Het ontbijt vanaf 08.00 uur en het avondeten: vanaf 21.00 uur.
Aan het hotel voor het vertrek om 09.15 h. van de rit door de Rioja.
Vertrokken om 09.15 in Ayegui onder een stralend blauwe hemel voor een prachtige rit doorheen het Riojagebergte. Deze rit kent een vlakke aanloop van 32 km. Ook deden we de gebieden Navarra en Euskadi (Pays Basque) aan. De Rioja is vooral bekend om de grote druivengebieden en de wijnproductie.
Herstelling van een wiel met spaakbreuk.
Bij een stop bleek een spaak gebroken in een wiel van Jan. Hier ziet men de werkzaamheden.
Halverwege werd de Ebro overgestoken. We bereiken ook de Sierra de la Demanda.
Tussen Ayegui en Santo Domingo de la Calzada.
Een hoogtepunt is het klooster Monasterio de Sam Millan de Suso en Yuso. Dit behoort tot het UNESCO Werelderfgoed van de mensheid.
Vandaag om 17.20 aangekomen, hetgeen door de hoge windsnelheid uit het oosten, redelijk vroeg is.
Bij aankomst bleek er dat de valiezen van de deelnemers uit Lille achtergebleven is bij de startplaats. Gelukkig was Govaka zo behulpzaam om met de truck terug te rijden en de achtergebleven bagage op te halen. Ondertussen kon de rest de kathedraal bezoeken.  We zijn tenslotte op bedevaart.
Levende kippen in een kooi de kathedraal.
Santo Domingo dankt zijn ontstaan aan de monnik Domingo die er een brug bouwde met 24 bogen ten behoeve van de pelgrims. Binnenin de kathedraal is er een verlicht hok met een levende kip en haan op een oude legende in ere te houden.  Volgens deze legende waren er drie Duitsers op pelgrimstocht: vader, moeder en zoon. Ze overnachtten in Santo Domingo. De dochter van de herbergier werd verliefd op de jongen. Deze stommeling wou er niet van weten. Het meisje wilde hem straffen en verstopte een zilveren beker in zijn bagage. De jongen werd van diefstal beschuldigd. en meteen opgehangen. Op de terugweg van Compostela kwamen de ouders later opnieuw in Santo Domingo aan. Toen ze het galgenveld bezochten, bleek hun zoon nog steeds in leven te zijn.  Ze renden naar de prefect die hun verhaal niet geloofde. Hij zei: "Als de twee kippen op mijn bord gaan leven, dan geloof ik het." Meteen begonnen de kippen te kakelen. de jongen werd bevrijd. Sindsdien hangt er in de kerk de kooi met de kip en de haan. Dit is de enige kathedraal ter wereld waar er levende kippen in de kathedraal leven en verzorgd worden.
De dag werd besloten met een aperitief-receptie op het pleintje voor de kathedraal.
Het hotel voor deze avond en nacht is het Hotel El Corregidor.  De fietsen worden in een garage enkele straten verder gezet.
Route van Estella/Ayegui naar Santo Domingo de la Calzada. 123 km

5 opmerkingen:

  1. Ik stond even een paar dagen achter. Maar die
    waren snel ingehaald.
    Ik zie mooie foto's en opnieuw een stralende
    zon ... het ga je goed.

    Et.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen goeiedag gaan zeggen aan de kip en de haan in Santo Domingo ?
    Het ga je goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Jozef en de rest van de fietsers,

    Wat een ongeloofelijk ervaring zo met z'allen naar Compostella! Waarschijnlijk een enorme belevenis ondanks het warme weer!
    Jullie doen dat goed en de blog is heel mooi en leuk om te lezen!
    Ik zou zeggen de groetjes aan iedereen en vooral nog genieten van de laatste dagen...Hopelijk zien jullie in Compostella het wierrookvat zwieren.... Tonia

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zie dat er iets niet klopt, maar bovenstaand bericht komt van mij( de vrouw van jos van bavel)
    Bij deze wil ik nog melden dat de teksten en foto's die op de blog staan mooi en duidelijk zijn.Doe zo verder en veel fietsplezier gewenst..
    Hier echt belgisch zomerweer...regenbuien en dan weer zon (22gr)
    groetjes tonia van jos(ke)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weder is eigenlijk het grootste probleem. Vandaag tot 41 graden. I Castrojerez waar we logeren en dat ligtop 800 m hoogte is het nog 35 graden.

    Enfin, we hebben er zelf voor gekozen en op donderdag een ritje van 180 km naar Leon.

    BeantwoordenVerwijderen