Aankomst Monte de Gozo-Santiago

Aankomst Monte de Gozo-Santiago

maandag 26 juli 2010

St-Jean-Pied-De-Port - Estella (Ayegui): 145 km

Etappe 9: Maandag 26 juli: St-Jean-Pied-de-Port - Ayegui (Estella)
Rit naar Spanje over de Ibañeta pas.
Afstand: 145 km.  Totale afstand: 1.580 km.
Voor deze 9ste etappe zijn we vertrokken in St-Jean-Pied-de-Port om 8.30, onder een somber wolkendek. We rijden langs de Gave terug naar Lourdes over een fietspad dat bezaaid ligt met vele paaltjes.
Klaar om 08.15 voor de 9de etappe van St. Jean-Pied-de-Port naar Estella.
Camino Francés.
Na 8 km fietsen werd Frankrijk verlaten en doorkruisen we Valcarlos en komen we Spanje via de regio Navarra binnengereden. Valcarlos is gelegen in een dal (val) dat naar Karel de Grote is vernoemd en is de eerste plaats die we als pelgrim in Spanje bereiken. Dit is een Baskisch Pyreneeëndorp en het begin van de Ibañeta-pas. Dit is de eerste van de Camino Francés. Het is ook de route die Caesar en Napoleon volgden toen ze het Iberisch schiereiland binnenvielen. En het is in het dal van Roncevalles dat de achterhoede van het leger van Karel de Grote, onder leiding van ridder Roelant, in de pan werd gehakt toen ze in 778 ten strijde trokken tegen de emir van Cordoba.
Op de grens Frankrijk - Spanje aan het begin van de Ibañeta pas.
Navarra.
De meerderheid van de bevolking in Navarra is Baskisch. Men spreekt er vooral Baskisch en de officiële plaatsaanwijzingen zijn tweetalig: Spaans en Baskisch. De hoofdstad in deze regio is Pamplona waar we in een boog omheen fietsen.
Navarra is een autonome regio en een provincie van Spanje met Pamplona als hoofdstad.
St-Jean-Pied-de-Port
St-Jean-Pied-de-Port is voor vele pelgrims ook een startplaats van de camino. Van hieraf aan zullen we vele pelgrims op onze weg ontmoeten. Santiago ligt nog een 790 km verder.
De Puerto de Ibañeta, wordt ook de col de Roncevaux genoemd en ligt volledig in Spanje.
Totale lengte vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port: 26,5 km met een max. stijging van 7 %.
Ibañeta-pas: toegang tot Spanje in de mist, druilregen en frisjes.
Vanaf Valcarlos fietsen we  via de N135 met veel bochten omhoog. het weder is mistig en druilerig. Boven de pas ligt een kapel. De klok bij de kapel wordt bij mistig weer geluid om verdwaalde pelgrims de weg te wijzen.
Te Roncevalles, boven op de Ibañeta-pas. Hier staat het monument van Roelant.
Dicht bij de kapel staat het monument van Roeland. Dit ter herinnering van de veldslag van Roncevalles, de plaats waar de troepen van Karel de Grote in 778 door de Basken werden verslagen.
We zijn hier op de Camino de Santiago De Compostela en is nog 790 km.

De beklimming van de Ibañeta pas werd in rustig weder aangevat, maar na 6 km trok het wolkendek dicht en viel er een beetje druilregen.  Hier en daar enkele pelgrims te voet.
Een beetje regen laat ons niet afschrikken. De beklimming is wel 12 km lang tot boven de 1000 meter. Enkele kilometers voor Puente la Reina, bij het bereiken van een grotere weg staat een moderne metalen beeltenis van een pelgrim.
De Camino is vanaf hier overal aangegeven.
Puenta la Reina
De Pyreneeën liggen achter ons als we het beroemde Puenta la Reina bereiken.
Het weder werd met de minuut beter. Het wolkendek is verdwenen en een blauwe lucht kwam de wolken vervangen. De sterke oostenwind joeg het tempo de hoogte in en we fietsten tegen 35 km/uur, richting Estella.
In Puenta la Reina werd er gestopt om de beroemde brug te bewonderen en een stop om de catering te verzorgen. De brug overspant met 6 bogen de rivier Arga en werd in de 11de eeuw gebouwd ten dienste van de pelgrims. Nu is de brug alleen bestemd voor voetgangers.
Op de Puente la Reina (15.00 h.) in Baskenland - Euskadi.
Puente la Reina, 900 jaar oude boogbrug om de pelgrims droog over de rivier te brengen.
Onze eindbestemming  is Estella of Ayegui in het Baskisch.
Govaka in volle vaart, gevolgd door Marcel met de volgwagen voor de bevoorrading en depannage.
Bron waaruit wijn stroomt!
De wijnfontein van Irache.
Op enkele honderden meters is er de "Bodegas Irache". Dit is een bron waar je behalve water ook wijn kan tappen. Enkele voor eigen consumptie. Het is niet de bedoeling dat men er bidons mee vult. 'Te drinken zonder misbruik' staat erbij. De betere Navarrese wijn zal het wel niet zijn. Na een uitgebreide proef of degustatie sessie moeten we verder. Gelukkig is het hotel vlakbij. Men kan er ook water tanken maar deze optie heeft niet veel succes.
Aankomst om 18.00 h. in het hotel.
We logeren in een stijlvol hotel: Hotel Irache. Het is wel buiten Estella gelegen. Er is ook geen fietsenbergplaats waardoor we onze fietsen in een van de zalen binnen in het hotel moeten plaatsen hetgeen geen probleem is.
Receptie om 20.30 in Ayegui/Estella.
Spanje en... sangria.
Dit is onze eerste dag in Spanje. Op de gebruikelijke receptie wordt er sangria door Govaka aangeboden.
Einde van een dag die begon met somber weder en eindigde in een mooie Spaanse zomerdag.
Route over de Pyreneeën, van St-Jean-Pied-de-Port naar Estella: 145 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten