Aankomst Monte de Gozo-Santiago

Aankomst Monte de Gozo-Santiago

zaterdag 31 juli 2010

Ponferrada - Portomarin: 130 km

Etappe 14:  Ponferrada naar Portomarin
Afstand: 130 km. De totale afgelegde afstand bedraagt dan 2.240 km.
We vertrokken om 09.15 hr om de El Bierzo streek te verlaten en het Cantabrisch gebergte in, of door, te trekken.
Jef wijst de juiste weg.
De temperatuur was weer enorm hoog: 40 graden hetgeen ons deed drinken om niet te zeggen zuipen. We bereiken de regio Galicia met de provincie Lugo.
Galicia - Provincie Lugo.
We rijden op de oude weg. Er zijn 2 nieuwe wegen aangelegd; een snelweg en een nationale weg. Waarschijnlijk met steun van Europa om de Spaanse betonboeren een mooi centje te bezorgen.
We hebben echter wel het genot van rustige wegen.  Ondertussen worden er meer een meer stappers en fietsers opgemerkt die hun Camino aan het doen zijn.  Wellicht in minder comfortabele omstandigheden en in veel meer tijd.
Na ongeveer 50 km werd de hoogte van El Cebreiro beklommen.  Hier konden de klimmers hun talenten op botvieren.  De meer rustige klimmers vormden een busje zoals ze dat geleerd hebben van Misjel Wuyts en José De Cauwer en zoals ze dat gezien hebben op Sporza.  Ze reden op een rustiger tempo naar boven.  Boven werd er gewacht om na een drinkpauze de afdaling aan te vatten. Dit was een lange rechte afdaling van 20 km en werd tegen een ijzingwekkend tempo afgelegd.
Lastige beklimming.
Boven op de  Alto do Cebreiro

Pelgrimsbeeld op de Alto San Roque zoekt zijn weg tegen de wind in.
In El Cebrero komen we aan een Keltisch bergdorp en vormt de poort naar Galicië. We houden er halt voor de lunch. Dit is een sfeervol dorp op 1300 m hoogte. Hier zijn verschillende legendes geboren. Hier was in 1300 naar verluidt een wonder, waarbij wijn veranderde in bloed en brood in vlees. Moet je voorstellen! Volgens een andere legende is deze mythische berg de bewaarplaats van de gouden Graal (heilige beker van het laatste avondmaal) waarnaar de ridders ijverig op zoek waren (en zijn).

Na de lange afdaling houden we halt in Samos met het Monasteirio de Samos.  We rijden Sarria voorbij. Dit is de populairste plek om te starten voor de laatste 100 km. Een op de vijf pelgrims te voet, vertrekt hier. Naar het einde toe wordt het een echt circus. Men wandelt bijna in colonne de beloofde heilige stad binnen.
Monasteirio de Samos.
Het eindpunt van deze voorlaatste rit lag in Portomarin, een dorp dat gebouwd werd nadat een stuwmeer het oorspronkelijke dorp onder water heeft gezet. de oudste gebouwen werden steen voor steen heropgebouwd. We logeren in Hotel Villajardin.
Route Ponferrrada - Portomarin - 125 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten