Aankomst Monte de Gozo-Santiago

Aankomst Monte de Gozo-Santiago

vrijdag 30 juli 2010

Leon - Ponferrada: 120 km

Etappe 13:  Leon - Ponferrada
Afstand: 120 km. Dit brengt de totale afstand op 2120 km.

Vertrokken te Leon om 09.15 in de gelijknamige provincie Leon in de regio Castilië y Leon.  Met enkele hellingen klimt de route tot op de glooiende hoogvlakte van Spanje, de Meseta, waar het ´s zomers behoorlijk warm kan zijn. Het landschap verandert sterk met eindeloze graanvelden en dorre vlakten tot aan de horizon.
 
Hospital de Orbigo 
Na een aanloop op de Mesata hoogvlakte was er een eerste stop te Hospital de Orbigo om de beroemde brug te bezoeken. Dit is een strategische brug op de weg naar Santiago.  Deze site wordt nog gebruikt om historische spelen uit te beelden.
Brug met 18 bogen te Hospital de Orbigo.
Deze is van oorsprong Romeins en is uniek vanwege zijn lengte met 18 bogen! Dit is nodig omdat bij regen de rivier zeer breed kan worden. Momenteel is deze brug onder restauratie.
Een andere topper is Astorga met de kathedraal en het museum van Gaudi.  Er werd ruim de tijd gegeven om de historische stad te bezoeken.
Kathedraal van Astorga.
Stadsmuren Astorga.
Cruz de Ferro 
Zo'n 5 km voor de Cruz de Ferro rijden we door Foncebadón. s' Winters zijn hier sneeuw en koude de alleenheersers. Nus is het een verlaten dorp.
De Rabanal-pas is een pittige pas. Na een aantal fikse klimmen over 10 km. kom je bij het Cruz de Ferro op 1500 m hoogte. De beklimming van de helling naar het Cruz de Ferro is een unieke ervaring.  Dit werd door iedereen op eigen tempo afgewerkt.
Dit is een simpel ijzeren kruis dat bovenop een boomstam staat en die op een gigantische berg stenen staat. De beklimming van de helling naar het Cruz de Ferro is een unieke ervaring.  Dit werd door iedereen op eigen tempo afgewerkt.
Op het Cruz de Ferro met de fiets.
Het is heel eenvoudig maar toch indrukwekkend en een eeuwenoud monument op een markant punt van de route.  Het zou een bemoedigend teken zijn voor de pelgrims dat zij Santiago wel zouden halen.
Symbolisch legden ze dan een deel van hun last af door het gooien van een steen op de grote hoop aan de voet van het kruis. Op die manier sloten ze zich aan bij hun voorgangers.
Het is nu nog steeds de gewoonte om van huis af een steen(tje) mee te nemen en het gebruik in ere te houden. Het kan een symbolisch gebaar zijn omdat men een nieuwe fase op zijn levensweg inslaat. Je ziet er nu dan ook allerlei gedichtjes soms ter nagedachtenis. Mijn steentje met ligt er nu dus ook bij!

Groep poserend voor het Cruz de Fer.
De afdaling vanaf deze top op 1500 m is een moeilijke en een zeer technische afdaling van 20 km naar Ponferrada.
De remmen werden sterk op de proef gesteld.  De velgen stonden dan ook roodgloeiend.
De temperatuur bedroeg weer eens 41 graden.
Aankomst in Ponferrada in de streek El Bierzo om 17.30 h.  Het "Hotel del Temple" is een prachtig gebouw dat 4 sterren(tjes) telt.
Hotel te Ponferrada.
Receptie in het park voor het hotel te Ponferrada.
Ponferrada dankt zijn naam aan de granieten brug met een ijzeren leuning die speciaal, zoals heel veel bruggen langs de Camino, voor de pelgrims gebouwd werd. 
Route: Leon - Ponferrada - 120 km.

1 opmerking:

  1. Mooie foto's.
    Een vermoeden van een prachtige
    omgeving.
    Nog 2 dagen verwijderd van een
    volle aflaat. Vrij van alle zonden!
    Ben benieuwd hoe dat voelt ?

    Et.

    BeantwoordenVerwijderen